Parallel fietsen
Overal onderweg door Frankrijk zie ik bordjes. Een kerk uit de dertiende eeuw, een kasteel uit de zeventiende, grotten, provinciegrenzen, en ga zo maar door. Maar niet alle wetenswaardigheden worden bebord. Ik heb Frank al gewaarschuwd: "Over twee kilometer komt er iets heel bijzonders", zeg ik turend op mijn gps-apparaat.
Dan is het zo ver. Stop", roep ik. Frank houdt de benen stil en kijkt stomverbaasd om zich heen. Er is niet veel te zien. Hobbelig asfalt van de D23 in het departement Lot, wat wandelpaden die uitnodigen om het eikenbos te verkennen. Verder niks. "Kom op Marc, wat is hier te zien?"


Frank oppert nog dat het bijzondere waterscheiding is, maar fout. Dan komt naar voren dat beide broers zonen zijn van een aardrijkskundeleraar. "Frank", zeg ik, "je staat hier precies even ver van de evenaar als van de Noordpool. Echt een bijzonder punt." Dat beaamt Frank onmiddellijk: "Interessant. Waarom staat hier dan geen bordje?", is zijn logische reactie.
Jammer, dat vind ik ook. In het bordjesparadijs Frankrijk kan dit er nog wel bij. Het punt ligt op de 45ste breedtegraad, de evenaar is 0 en de Noordpool is 90 graden noorderbreedte. De gps geeft precies aan dat je op die parallel bent. Er staat dan 45 N met een boel nullen erachter. Voor de fijnproevers: we staan niet precies even ver van de evenaar als van de noordpool. De aarde is geen perfect ronde bol, maar is bij de polen wat afgevlakt. Het punt waar de afstand precies hetzelfde is, ligt 16 km naar het noorden. Maar wij staan op precies 45 graden en dat geeft hetzelfde gevoel.

Raar dat zo'n punt me zo boeit. Op weg naar de Noordkaap passeer je de poolcirkel ook een bijzondere parallel, en daar staan grote borden langs de weg. Ook als de evenaar een grote weg kruist. Dat vinden mensen leuk, maar halverwege pool en evenaar. Nee, althans in Europa. Ooit was ik in Amerika en daar stond keurig een bordje langs de weg. Op veel plaatsen is dat daar het geval. In Europa staat voor zover bekend een teken bij Senj in Kroatië. Toch maar eens actie ondernemen.
Behalve dit onzichtbare hoogtepunt is er onderweg een boel te zien. Rustige weggetjes, steeds meer zuidelijke invloeden, de bloeiende meidoorns zijn weg, er staan andere planten in de berm. Rocamadour is een schitterend dorpje in het dal van de rivier de Cruysse. Turrenne is een fraai op een bergtop gelegen vesting en ga zo maar door. Geen seconde verveel ik me onderweg.
Het weer, vandaag tja. Het is koud, lange broek en dichte handschoenen zijn fijn. En de regen komt in buien naar beneden. Soms valt er te schuilen, soms laat je de fijne hagel (regenpak aan) op je neerkomen en zie je dat de temperatuur tot ver onder de 10 graden daalt. Het laatste stukje naar Cahor is het droog. Gelukkig.

Vandaag 112 km. De Pyreneeën zijn niet ver meer.
